Rassen

De Golden Retriever

De golden retriever, afkomstig uit Schotland, is een welbekende hondenras. De oorsprong van de naam golden retriever ligt in het feit dat deze hond vroeger gebruikt werd als jachthond. De golden retriever haalde het gevangen prooi van de jager op. De Engelse vertaling voor het werkwoord ‘ophalen’ is ‘to retrieve’. De jachtgeweren werden alsmaar geavanceerder waardoor de afstand tussen jager en prooi vergrootte. Soms raakte de jager het wilde dier wel maar leefde het nog om een schuilplaats te vinden. Hiervoor was dus een hond nodig om het prooi op te speuren en snel binnen te krijgen na het raak schieten. De golden retriever was deze hond. De ras begon pas omhoog te springen in de 19e eeuw. Destijds waren zwarte labrador retrievers erg populair. De golden retriever was, in tegenstelling tot de labrador, inzetbaar voor waterwild jagen doordat het meer resistent is tegen water. Slechts een handvol families startte met het fokken van de ‘gele retrievers’. De verspreiding over Groot-Brittannië ging vervolgens behoorlijk snel en is daardoor niet fatsoenlijk in schrift opgenomen. 

Het karakter van een golden retriever

De golden retriever is erg nieuwsgierig en gehoorzaam van aard. Dit helpt bij het opleiden van de hond. Door deze redenen kan een golden retriever ook dienen als een geleidehond. Een geleidehond is een hond die een blind iemand of slechtziend persoon assisteert bij het lopen. Verder barst een golden retriever van de energie en is goed gezelschap voor een kat. De hond is speels en vertoont geduld met kinderen. De hond werkt met liefde voor z’n baasje met als voorwaarde dat je de hond drie tot vier keer per dag uitlaat. Het is al genoemd dat de golden retriever goed is met water. De hond gaat dus met plezier in bad voor zijn wasbeurt. 

Wat staat je te wachten met een golden retriever

Veel geluk en vreugde. Een golden retriever kan het terrein bewaken maar is van nature geen echte waakhond. Over het algemeen leeft een golden retriever 10 tot 12 jaar en bereikt volledige volwassenheid en lengte na z’n tweede levensjaar. Een golden retriever past goed als gezinshond bij families die gezinsuitbreiding willen. De golden retriever is familie vriendelijk en blaft overigens redelijk weinig. Als je beide een mannelijke en vrouwelijke golden retriever neemt, de reu en de teef, dan is het waarschijnlijk dat je straks 6 extra puppies over de vloer hebt rondlopen. Qua gezondheid kan een golden retriever last krijgen van constitutioneel eczeem, grauwe staar en elleboog- en heupdysplasie waarvoor alledrie behandelingen bestaan.