Voer

Waar moet je op letten bij het voeren van jouw hond

De hond is deel van je huishouden en heeft daarom ook een plek aan de eettafel. Toch verloopt het voeren van een huisdier anders dan jezelf. Niet alles wat jij lekker vindt, is geschikt voor honden. Net als een mens kan een hond voedselvergiftiging oplopen. Naast giftige voedingsmiddelen zijn er ook voedingsmiddelen die gewoon niet goed verteerd worden waardoor de hond ziek kan worden. Het is ook belangrijk om niet direct de hond te gaan voeden nadat hij een activiteit gedaan heeft. Honden hebben vaker last van een maag verstopping of darm verdraaiing dan mensen. Kijk geregeld naar het gebit van de hond. Een ongezond dieet voor de hond zal leiden tot ontstekingen in de bek van de hond en bezoek wanneer nodig de dierentandarts. 

Een gebalanceerd voedselplan

Net als mensen hebben honden voedingsstoffen nodig; eiwitten, vetten, koolhydraten, water, mineralen en vitaminen. Hoeveel van elke voedingsstof hangt af van een aantal factoren. De hondenras heeft invloed hierop, evenals het activiteitsniveau van de hond. Een luie hond moet je minder vetten geven dan actieve honden. Daarbij moet je zodra je de voeding voor je hond verandert dit geleidelijk in fases doen. Zo is het voor een puppy erg lekker om melk te nemen van de teef en zodra de pup ouder is, dan komen er hardere brokstukken op tafel van het baasje. Het abrupt veranderen van de voeding is onwennig, zelfs voor de volwassen hond en reageert hier anders op. Het geven van snacks is oké zolang je dit maar goed doseert. Bij de opvoeding van de hond kan je starten met een straffen en belonen systeem waarbij een snack de beloning kan zijn. 

Dingen die honden echt niet mogen eten

Chocola is een no-go. Evenals kattenvoer. De balans van vitaminen en mineralen in kattenvoer is niet ideaal voor de darmen en magen van hondensoorten. Kijk ook uit met rauw vlees want deze kunnen besmet zijn met bacteriën. In ergste gevallen raakt de hond ziek en moet dan braken of een dierenarts moet zijn maag leegpompen. In de bossen zijn veel paddenstoelen en andere planten of bessen die ook slecht zijn voor de hond. De meerderheid van hondenrassen hebben lactose-intolerantie dus vermijd zuivelproducten. Over het algemeen zijn al onze etensresten ongeschikt vanwege de hogere zoutgehaltes in onze voeding. Gemakshalve etensresten is ook best gevaarlijk want hierin zitten onvoldoende voedingsstoffen in voor meeste honden. Vermijd rauwe groenten en fruiten. Wijsheid is om alle etiketten te bewaren van wat je hond eet zodat wanneer er iets misgaat, de dierenarts accuraat een behandeling kan opstellen.