Overig

Het gezelschap van een hond en kat

Voor een huishouden is het hebben van twee huisdieren veel. De kat heeft minder aandacht nodig dan de hond. Alhoewel je de hond uit moet laten, kan je de kat gewoon laten rondlopen door het huis en de tuin. Een hond is veelal groter dan de kat, afhankelijk van het hondenras. De twee lijken veel op elkaar maar op andere manieren verschillen ze weer van elkaar. Een hond heeft een baasje en een kat heeft personeel. Katachtigen zijn gewend om onafhankelijk te bestaan en honden zijn goed in een roedel. De hond heeft dus anderen nodig om sterk te staan terwijl de kat het juist fijn vindt om alleen te zijn. In deze blog ga je iets meer te weten komen over het combineren van een katachtig huisdier met een hond.

De relatie tussen de twee

Een hond en een kat kunnen beste vrienden zijn of aartsvijanden worden. De hond en de kat zijn beide tot op zekere hoogte net zo bekend als huisdieren en daarbij vechten ze soms. Maar als je ze samen grootbrengt vanaf hun geboortes, dan bouw je hun relatie voor ze. Op dezelfde manier zie je ook dat sommige mensen comfortabel dichtbij roofdieren kunnen zijn zoals beren, leeuwen, hyena’s. Adopteer een puppy en een kitten en op die manier kan je ze vroeg aan elkaar laten wennen. Als je ze op een latere leeftijd adopteert dan is het raadzaam om een bench te gebruiken. Dit is de benaming voor een kooi. Doordat je deze bench gebruikt, zal je in ieder geval de hond beter in bedwang kunnen houden. Het is ook mogelijk om te kiezen voor het later adopteren van het tweede huisdier. In dat geval is het verstandig om de fokker om advies te vragen. Op deze wijze ben je zekerder van het karakter waarop je het tweede huisdier afstemt. Deze afstemming is belangrijk want een jachthond is over het algemeen minder tolerant wat betreft het delen van de ruimte met een kat of poes.

Welke momenten zoek je

Uiteindelijk gaat het om de ruimte. Als je ruimte hebt om twee dieren te aaien, dan is de kans hoog dat zowel de hond als de kat een goed leven zal hebben. De interactie tussen hond en kat kan dusdanig grappig, speels en ontroerend zijn. Daarom is het leuk om te investeren in een videocamera zodat je de momenten kan koesteren. Neem vooral de tijd bij de kennismaking van de twee dieren. Dit moment is doorslaggevend hoe de twee elkaar gaan ervaren in de toekomst. Als het vanaf de kennismaking goed gaat, dan is het waarschijnlijk daarna ook goed. Hierbij is een goede voorbereiding het halve werk. Voordat je de twee dieren adopteert, zal je je streven helder moeten hebben. Wil je juist dat de twee goede vrienden worden of dat elk tot zichzelf blijft. Het is natuurlijk niet altijd prettig voor het huishouden om het gezelschap te forceren. Spontaniteit is beter en dit zal zich ook zo uiten in het gedrag van de huisdieren.